Flawonoidy a konopie

Innymi niż kannabinoidy fitozwiązkami obecnymi w konopiach są flawonoidy. Ich występowanie czyni konopie jeszcze bardziej fascynującymi.

Co to są flawonoidy?

            Flawonoidy to rozpuszczalne w wodzie cząsteczki polifenolowe zawierające 15 atomów węgla. Flawonoidy należą do rodziny polifenoli. Flawonoidy można zwizualizować jako dwa pierścienie benzenowe połączone ze sobą krótkim łańcuchem trójwęglowym. Jeden z atomów węgla krótkiego łańcucha jest zawsze połączony z węglem jednego z pierścieni benzenowych, bezpośrednio lub poprzez mostek tlenowy, tworząc w ten sposób trzeci środkowy pierścień, który może być pięcio- lub sześcioczłonowy. Flawonoidy składają się z 6 głównych podgrup: chalkonu, flawonu, flawonolu, flawanonu, antocyjanów i izoflawonoidów. Wraz z karotenami flawonoidy są również odpowiedzialne za zabarwienie owoców, warzyw i ziół. Flawonoidy mają działanie przeciwutleniające.

Konopie zawierają całą gamę flawonoidów.

Na co pomagają flawonoidy?

Flawonoidy stają się bardzo popularne, ponieważ mają wiele efektów prozdrowotnych. Niektóre działania przypisywane flawonoidom obejmują: przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Flawonoidy, kwercetyna, znane są z tego, że łagodzą katar sienny, wypryski, zapalenie zatok i astmę. Badania epidemiologiczne wykazały, że choroby serca są odwrotnie związane z przyjmowaniem flawonoidów. Badania wykazały, że flawonoidy zapobiegają utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju miażdżycy. Udział flawonoidów w całkowitej aktywności przeciwutleniającej składników w żywności może być bardzo wysoki, ponieważ dzienne spożycie może wynosić od 50 do 500 mg. Czerwone wino zawiera wysoki poziom flawonoidów, głównie kwercetyny i rutyny. Wysokie spożycie czerwonego wina (i flawonoidów) przez Francuzów może wyjaśniać, dlaczego mniej cierpią na chorobę wieńcową niż inni Europejczycy, chociaż ich spożycie żywności bogatej w cholesterol jest wyższe (paradoks francuski).

Wiele badań potwierdziło, że jedna lub dwie szklanki czerwonego wina dziennie mogą chronić przed chorobami serca. Flawonoidy herbaciane mają wiele zalet zdrowotnych. Flawonoidy herbaciane zmniejszają utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Flawonoidy sojowe (izoflawony) mogą również obniżać poziom cholesterolu we krwi i mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozy. Flawonoidy sojowe są również stosowane w celu złagodzenia objawów menopauzy. Flawonoidy znajdują się w większości materiałów roślinnych. Najważniejszymi źródłami diety są owoce, herbata i soja. Zielona i czarna herbata zawiera około 25% procent flawonoidów. Inne ważne źródła flawonoidów to jabłko (kwercetyna), owoce cytrusowe (rutyna i hesperydyna). W spożywanych przez nas roślinach jest ponad 5000 różnych flawonoidów. Flawonoidy znajdują się w owocach, warzywach, orzechach i ziarnach. Są obfite w kakao w proszku i, w mniejszym stopniu, w innych rodzajach czekolady.

Jakie flawonoidy znamy?

Niektóre flawonoidy, takie jak kwercytyna, są szeroko rozpowszechnione w żywności pochodzenia roślinnego. Inne występują tylko w niektórych grupach żywności; na przykład hesperydyna, która zwiększa przepływ krwi, występuje głównie w owocach cytrusowych. W jednym z badań naukowcy odkryli, że badani, którzy wypili dwie szklanki soku pomarańczowego, poprawiło im przepływ krwi w porównaniu z tymi, którym podano tylko hesperydynę, którą można znaleźć w dwóch filiżankach soku pomarańczowego. Badacze, którzy obserwowali grupę 1800 zdrowych osób przez osiem lat, odkryli, że ci, którzy pili soki owocowe i warzywne, mieli o 76% mniejsze ryzyko zachorowania na Alzhaimera.

Niektóre fitoskładniki flawonoidowe w badaniu in vitro nie tylko hamowały pajęczynowe tworzenie włókien synukleinowych, które wydają się odgrywać rolę w chorobie Parkinsona, ale niektóre mogą nawet je rozbić. Antocyjany są specjalnym i różnorodnym rodzajem flawonoidów, które pomagają utrzymać zdrowe serca. Rodzaje antocyjanów obejmują malwidynę, pelargonidynę, peonidynę i cyjanidynę. Dobre źródła antocyjanów obejmują granaty, czerwone, fioletowe i niebieskie jagody; śliwki; czerwone wino; oraz czerwone i fioletowe winogrona. Antocyjany są biegłe w powstrzymywaniu utleniania cholesterolu, pomagając zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i ogólnie korzystnie wpływając na zdrowie naczyń. Mają niesamowitą wartość przeciwutleniającą, zapobiegając uszkodzeniom wolnych rodników, chroniąc układ odpornościowy i rzekomo chroniąc przed wieloma chorobami. Uważa się również, że antocyjany są szczególnie korzystne dla promowania zdrowej skóry i zdrowia oczu poprzez ochronę układów mikronaczyniowych.

Antocyjany są również cytowane jako pomocne w zapobieganiu początku cukrzycy.Uważa się, że antocyjanów ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe i jest szczególnie skuteczna w leczeniu przeziębienia i infekcji dróg moczowych. Silne właściwości przeciwutleniające antocyjanów pomagają organizmowi spalać więcej tłuszczu, zwiększając metabolizm, co oznacza, że ​​antocyjany mogą dobrze działać na wspomaganie odchudzania, jako część zdrowego, zrównoważonego stylu życia. Owoce cytrusowe są bogatym źródłem flawanonów. Typami flawanonów są hesperetyna, eriodyctyol i naringenina. Te specjalne flawonoidy są powiązane ze zdrowiem sercowo-naczyniowym, o których uważa się, że sprzyjają relaksacji i są cytowane ze względu na ich silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.